Blog

Een vooruitblik op 2019

9 november 2018

Het is niet te merken maar de winter en daarmee het nieuwe jaar staan voor de deur. Wat gaat er gebeuren in 2019?  Dit jaar bracht ons de energiebesparingsplicht. Voor maar liefst negentien verschillende bedrijfstakken geldt de verplichting om ‘erkende maatregelen’ uit te voeren als het verbruik hoger is dan 50.000 kWh of 25.000 m3 per jaar.

In 2019 komt hier de informatieplicht bij: u dient uw energiebesparing aan te geven per 1 juli 2019.

De maatregelen voor energiebesparing staan in de Erkende Maatregelenlijsten voor energiebesparing (EML). En ze zijn verplicht! Volgens RVO hebben de energiebesparende maatregelen namelijk een terugverdientijd van 5 jaar of minder. En de verplichting om maatregelen uit te voeren die binnen vijf jaar terugverdiend worden, stond al langer in de wet.

Ok, maar hoe weet je nu wat het exacte effect van de maatregelen is?

Dat is wel goed om te weten. Welke maatregelen leveren een goede besparing? Waar zijn verbeteringen mogelijk? Een genomen maatregel dient immers een efficiënte maatregel te zijn. 

eSight biedt u onder andere tools zoals Project Tracking, om de door u genomen maatregelen tegen het (led) licht te houden en te zien of de besparingsdoelen behaald worden.  Niet alleen kunt u hier uw hele programma in bijhouden (en dus eenvoudig aan de informatieplicht voldoen); eSight valideert de genomen maatregelen ook op basis van de werkelijke afname van het energieverbruik gecorrigeerd voor bijvoorbeeld weersinvloeden.

Een andere belangrijke tool voor energiebesparingen is Green Apples. Deze module die samen met installatiedeskundige Croonwolter&dros is ontwikkeld, vertelt u precies welke ‘laaghangende appels’ nog te plukken zijn als het gaat om besparingsmogelijkheden in gebouwen.

U ziet het: eSight is klaar voor 2019!