Blog

Green Apples vindt besparingen

3 september 2017

Energiemonitoring is mooi om afwijkingen te vinden. Pieken in het verbruik of verschuivingen ten opzichte van een profiel.

Maar wat als je altijd al veel te veel energie verbruikt?

Je grafiekjes blijven prachtig hetzelfde, niets aan de hand... Terwijl 'de kraan wellicht al vele jaren open staat'. Toch is er ontzettend veel te vinden voor een getraind oog in de grafieken van het energieverbruik. Plot het energieverbruik en de buitentemperatuur om onnodige energie voor verwarming te vinden. Zet elektriciteit- en gasverbruik uit om gelijktijdige koeling en verwarming op te sporen. Maak een analyse van het verbruik tijdens en buiten openingsuren om alle verkeerde kloktijden op te sporen. Het is allemaal mogelijk.

Probleem is alleen dat het ontzettend veel werk is. Daar komt bij dat je toch wel een expert moet zijn op het gebied van klimaatregelingen om deze informatie uit de data te kunnen halen. En om zo'n expert nou elke dag naar grafiekjes van tientallen gebouwen te laten kijken, is toch een beetje een dure aangelegenheid.

Zou het niet mogelijk zijn om de kennis van energie experts en regeltechnici te vangen in rekenregels? Dat was het idee waar tegelijkertijd de ICT'ers van eSightMonitoring en de technici van CroonWolter&Dros over aan het nadenken waren. Toen we tijdens een vergadering ontdekten dat we daar allebei mee bezig waren, was de kruisbestuiving natuurlijk heel snel gevonden. Het resultaat: Green Apples. Software die een portfolio van gebouwen doorrekent op zoek naar directe energiebesparing in de regeltechniek. Wat energieadviseurs en onderhoudsfirma's het laaghangend fruit noemen dus. De tool geeft geen adviezen voor investeringen in zonnepanelen of andere verlichting dus, maar concentreert zich alleen op waar onnodig energie wordt verbruikt. Messcherp wordt aangegeven 'wat er uit kan, wat er lager kan en wat er later kan'...