Blog

Digitale energiefacturen en e-facturatie: weg met de papieren factuur?

18 juni 2018

Het digitale tijdperk, we zitten er midden in. Waarom ontvangen we dan nog steeds het gros van onze facturen op papier per post? Niet bepaald efficiënt en zeker niet duurzaam. Met deze vraag worstelt de politiek van Europa schijnbaar al een aantal jaar. Vanaf volgend jaar wordt hier echter een flinke stap in gezet: overheden, aanbestedende diensten en speciale sector bedrijven worden vanaf 18 april 2019 verplicht gesteld om e-facturatie toe te gaan passen. Ook de energiefactuur wordt dus een digitale factuur. Biedt het ook voordelen of is het alleen maar een extra administratieve last aangeboden door de Europese politiek?

Wat is e-facturatie?

E-facturatie, elektronisch factureren, is het digitaal versturen en geautomatiseerd verwerken van een digitale factuur, niet een pdf bestand. Het doel van dit nieuwe digitale proces is het verhogen van de efficiëntie en het terugdringen van fouten in het facturatie proces. In deze blog gaan we dieper in op een van de meest complexe digitale facturen waarmee bedrijven en overheidsinstellingen straks te maken krijgen: de energiefactuur. Bekijk hieronder maar eens het filmpje over e-facturatie van Stichting SimplerInvoicing, de standaard voor e-facturatie.

Voor wie geldt e-facturatie?

Natuurlijk is de doelstelling dat straks alle bedrijven elkaar digitaal gaan factureren. De verplichtstelling vanuit de EU (art. 3 richtlijn 2014/55/EU) zegt hierover het volgende:
Per 18 april 2019 zijn overheden, alle andere aanbestedende diensten en speciale sector organisaties verplicht bij inkoopovereenkomsten e-facturen te kunnen ontvangen en verwerken. Overheden zijn gemeenten, provincies en waterschappen.

Wil je weten hoe ver gemeenten, provincies en waterschappen zijn met het implementeren van de voorzieningen voor e-facturatie?
Klik op de interactieve kaart van PianOO:
> naar interactieve kaart PianOO

De voordelen van e-facturatie

  • Gemak. De verwerking verloopt automatisch.
  • Snellere verwerking. De papierstroom blijft achterwege.
  • Nauwkeuriger. Geen fouten door handmatige verwerking.
  • Goedkoper. Geen print- en portokosten. 

Bron: https://www.rijksoverheid.nl/

Energiefacturen als e-factuur

Om de energiefactuur geschikt te maken voor e-facturatie is er een specifieke extensie ontwikkeld die als standaard gaat gelden voor een energiefactuur. De SI-UBL versie 2.1 extensie. Deze extensie is nodig omdat de energiemarkt naast de minimale factuureisen aanvullende specificaties op de factuur vereist die in andere sectoren niet van toepassing zijn. De extensie bevat daarom de minimale factuureisen (de kern) plus de specifieke factuureisen die speciaal voor de energiesector ontwikkeld is.

Klinkt interessant,  ik wil graag zelf e-facturatie implementeren, hoe werkt dit? 

Lees op de website van SimplerInvoicing, de standaard voor e-facturatie,  welke stappen je moet doorlopen om e-facturatie te implementeren in jouw organisatie. Op dit moment zijn er al veel administratieve software pakketten die e-facturen kunnen versturen. Ook de meeste energieleveranciers kunnen al digitaal uw energiefacturen aanleveren. Ondersteuning nodig bij het verkrijgen van digitale energiefacturen? We bieden onze diensten graag aan.

Wat biedt eSight op dit gebied?

- Volledig automatische factuurvalidatie
- Output met afwijkingen per rekenregel
- Digitale koppeling met uw ERP systeem

Meer weten wat eSight hierin kan betekenen voor uw organisatie?
Neem contact op met Chris >