Blog

5 Tips om energie te besparen tijdens de vakantieperiode

25 juli 2018

Tijdens de vakantieperiode is het vaak erg rustig in de gebouwde omgeving. Logisch want veel mensen genieten van hun welverdiende vakantie. Toch is het vaak de gewoonste zaak van de wereld dat het gehele gebouw gekoeld wordt en overal het licht aanstaat. Daarom geven we je 5 tips om deze zomervakantie het energieverbruik in jouw gebouw naar beneden te krijgen.

Tip 1: Ga bij elkaar zitten

Nee niet op schoot of in een kringetje maar wel in dezelfde ruimte of op dezelfde verdieping. De gebouwbeheerder kan nu de koeling en verlichting uitschakelen in de andere ruimtes of verdiepingen die niet in gebruik zijn. Dit scheelt enorm in energieverbruik.

Tip 2: Vakantieroosters 

We zijn vaak erg druk met het regelen van de vakantieroosters onder het personeel. De klimaatinstellingen van het gebouw worden hierin vaak vergeten terwijl ook hier een mooie besparing ligt te wachten. Zorg dat je het vakantierooster in het GBS (of thermostaat) programmeert. Andere openingstijden tijdens de vakantieperiode? Programmeer ze in de klokinstellingen van je gebouwgebonden installaties en bespaar direct in het energieverbruik! Kijk in je energiemonitoring systeem wat jouw verbruik is in een vakantieweek vergeleken met een week buiten de vakantieperiode.

Tip 3: Nachtventilatie 

In de nacht koelt het in ons kikkerlandje vaak lekker af. Temperatuurverschillen van meer dan 12 graden tussen dag en nacht zijn eerder regel dan uitzondering. Maak hier gebruik van door deze koelere lucht van buiten binnen te halen! Stel het GBS in zodat tijdens de koelste nachturen de nachtventilatie het gebouw heerlijk koel maakt. Oh en let trouwens wel even op dat de verwarming als het gebouw opengaat meteen aanspringt door de plotselinge temperatuurdaling veroorzaakt door de nachtventilatie. Anders ben je alsnog onnodig veel energie aan het verliezen. En nog een tip: nachtventilatie heeft eigenlijk geen zin meer als het 's nachts warmer is dan 14 graden. Stel je GBS dus goed in voor die zwoele zomernachten!

Tip 4: Zonwering en raamfolie 

Door de zon buiten de houden houd je de warmte ook direct buiten. Dit scheelt weer in de koeling van het pand. Draai die zonwering naar beneden of stel in dat deze naar beneden gaat wanneer dit geautomatiseerd is. Geen zonweringen aanwezig op die strakke glazen gevels? 
Met raamfolie houd je de warmte buiten en de koele lucht beter binnen tegen een relatief kleine investering. 

Tip 5: Ramen open en dicht

Het klinkt bijna als een cliché maar zet die ramen open als de warmste zonuren voorbij zijn! En houd deze ook weer dicht wanneer in de ochtend de warmte toeneemt. Hiermee bespaar je het inzetten van de klimaatinstallaties en blijft het aangenaam werken in het gebouw. 

Dit waren onze 5 tips voor tijdens de zomerperiode. Doe er je voordeel mee, iedereen een fijne vakantie!